Twee kinderen zitten vast in een gebouw, gevangen tussen vier muren. Ze zijn halsoverkop naar hier gevlucht toen de kogels begonnen te vliegen toen de straat waarin ze speelden, veranderde in een hoop puin door de bommen.
Het maakt niet uit, ze zijn het gewoon.
Maar dan vinden ze een nest jonge vogeltjes.
De moeder is net tegen het raam gevlogen en beweegt niet meer.
Ze moeten iets doen.
De beestjes mogen niet doodgaan.
Ze zullen ervoor zorgen.
Koste wat het kost!
Vertrekkend vanuit een kinderlijk naïeve kijk op de wereld vertelt Speelman het universele verhaal van twee kinderen die altijd en overal blijven spelen, blijven hopen, blijven dromen. Met veel symboliek, fabelachtige videobeelden en speels theater wil Speelman op een luchtige manier de deur openzetten tot een dialoog, met elkaar én met de ander. Een dialoog die Speelman zelf begeleidt en stuurt in een bijhorende filosofische workshop. In kleine groepjes wordt gewerkt en gefilosofeerd over thema’s uit de voorstelling.
Op deze manier wil Speelman haar publiek heel even laten stilstaan bij een aantal moeilijker bespreekbare onderwerpen uit ons dagelijks leven, zonder daarin de luchtigheid van de voorstelling te verliezen.
De voorstelling en de workshop worden bij voorkeur als één geheel geboekt. Er is een uitgebreidere infofiche over de workshop beschikbaar!
Bekijk de trailer: https://vimeo.com/192050374
CREDITS:
Regie en muziek: Stan Reekmans
Spel: Pieter Piron en Leen Heylen
Sounddesign: Bart Reekmans
Video: Gertjan Biasino en Sarah Dusart
Decor: Martijn Megens
Omkadering: Charlotte Alles i.s.m. Gideon Hakker
Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en het is… Groen.
Een helm? Nee.
Een verroeste kogelhuls? Nee.
Een afgeknapte rupsband van een tank? Nee.
De tank zelf? Ja!
Rien is jarig. En dus geeft ze een feestje. Iedereen is er.
Alle vriendjes en vriendinnetjes.
Dan gaat plots de bel.
Er staat een kado voor de deur! Op twee lange benen!
En met de borst kloek vooruit! Het is een held! Een superheld nog wel!
Hij komt voor haar zegt hij. Hij doet zo’n dingen normaalgezien nooit, maar voor haar maakt hij een uitzondering. Maar wie is deze held eigenlijk? Kent ze hem niet? Of vergist ze zich?
Do is een humoristische monoloog over een held op sokken, een held die achter zijn masker laat kijken en in zijn hart, een held die pas kan vliegen als Do hem vleugels geeft.
Do...?
Bekijk hier de trailer: https://vimeo.com/195604133
CREDITS:
Spel: Stan Reekmans
Tekst: Johan Buytaert
Coaching Spel/Regie: Yves Willems
Decor en licht: Martijn Megens
Kostuum: Lynn Bruggeman
In co-produktie met Rataplan, Borgerhout
Tourneeplanning en promotie: Katleen Machiels
Met de steun van STROOM, de cultuursubsidie voor beloftevol talent van de provincie Limburg
Met de steun van het District Borgerhout
In een alfabetische lijst van ± 2000 studierichtingen vinden we ergens halverwege de G: Grieks-Moderne Talen, Grieks-Wetenschappen, Grieks-Wiskunde, Grime, Groendecoratie, Grootkeuken, Grootkeukenhulp.
Welke richting ga je uit? Wat kan je? Wat wil je? Waar zit je talent? Waarin zit er toekomst? In grime? Of in Grieks-Wiskunde of eerder in grootkeuken? Of moet ik gewoon doen waar ik zin in heb? Maar vind je dat dan terug? Of wordt het gissen?
De leerlingen wordt verteld dat ze een doodgewone stage-les zullen krijgen. Wat ze echter niet weten is dat ze op een fictieve rollercoaster van emoties stappen die nog lang zal nazinderen – zo bleek uit de eerste voorstellingen. In deze voorstelling speelt zich in realtime een cruciaal moment af in het leven van een jonge stagiaire-leerkracht, die tijdens deze belangrijke examen-les de bal volledig misslaat. Achteraan in de klas zit haar examinator, meedogenloos streng, die haar steeds meer het vuur aan de schenen legt.
Deze voorstelling toont het parcours van enkele mensen op zoek naar hun talenten. Ze gaat over de beperkingen in ieder van ons. Over het omhelzen, aanvaarden en loslaten ervan. We richten ons met dit thema op een publiek van de 3de graad middelbaar omdat deze mensen voor een belangrijke keuze in hun leven staan: binnenkort zullen ze beslissen of ze gaan werken of gaan verder studeren, welke richting ze uitwillen met hun leven.
CREDITS:
Regie: Peter Boelens (Bad van Marie)
Spel: Stan Reekmans (Speelman) en Marika Matthijs
Bekijk hier de trailer
Twee jongens spreken af aan een boom.
Want de maat is vol!
Het is genoeg geweest!
Als het zo zit dan blijven zij hier,
Aan deze boom,
Op deze plek,
Ze blijven hier net zo lang wachten,
Tot…
Tot ze groot zijn!!
Het kan ieder moment gaan gebeuren.
Want ze wachten nu toch al heel lang!
Denken ze toch.
Eén ding staat vast:
de tijd heeft hen reeds veranderd.
Ze zijn gegroeid.
Ze hebben haar gekregen, op hun kin!?
Dat hadden ze vroeger niet.
Zou het dan nu gaan gebeuren??
Het maakt niet uit, want zolang het niet gebeurt,
Blijven ze hier…
Wachten tot ze groot zijn!!
‘De Wachters’ is een knotsgekke, absurd-clowneske muziektheater voorstelling, over 2 volwassen mannen die ergens aan een boom staan te wachten tot ze groot zijn.
Speelman liet zich voor ‘De Wachters’ inspireren door de klassieker ‘Wachten op Godot’ en vertaalde deze beroemde tweeakter op een geheel eigen, originele manier naar een ludieke, filosofische kindervoorstelling, waarin men veel vragen steld, en evenveel onbeantwoord laat.
‘De Wachters’ was Speelmans tweede succesvoorstelling en tourde van 2014 tot 2017. Volgend seizoen, zeven jaar na de première zullen er opnieuw twee baardige mannen hun jong publiek meenemen in een absurde, komische wereld waar alles draait om dat éne moment, de verlossing, de dag dat…? Ja, dat wat eigenlijk?
Een voorstelling voor kleine en grote filosoofjes.
Omdat wachten niet evident is, niet voor 5-jarigen en niet voor niemandnie.
CREDITS
Concept, spel en regie: Stan Reekmans en Martijn Megens
Compositie: Bert Bernaerts
Decor: Martijn Megens
Coaching: Nathalie Lepage en Sven Verelst
Licht en geluid: Alexander Coppenolle
Met steun van: District Borgerhout en de Vlaamse Overheid
De Ursus adulans ad dormiendum - vrij vertaald de Knuffelbeer - bestaat in de meeste gevallen uit stof, draad en een te verwaarlozen percentage plastic.
Maar voor het overgrote deel (95%) uit … pluche!
Getuigenissen van extreem jonge mensen, vertellen over gevoelens van geborgenheid, troost, veiligheid en ja, zelfs liefde voor deze samenstelling van stof, draad en… pluche!
Deze grote groepen individuen komen, van over heel de wereld, met verhalen die zelfs onze meest geharde wetenschappers tot tranen toe bewegen.
Zou het mogelijk zijn dat een exacte combinatie van deze drie materies (stof, draad en… pluche) een bepaalde chemische reactie teweegbrengt, waardoor het geheel van deze massa’s tot een zekere levensvatbaarheid wordt gebracht?
Met andere woorden… Leven ze???
In Pluche 2.0 (stream) gaat Speelman opnieuw een stap verder met een concept dat even verrassend als ontroerend is. In deze ludieke, figurentheatervoorstelling spelen wel heel bijzondere figuren de hoofdrol, het zijn… knuffels? Maar dat is niet alles!
Weg van alles wat we tot nog toe kennen rond gestreamd toneel, herwerkte Speelman haar geprezen productie “Pluche” tot een waar kijk-, luister- en interactief plezier voor kleuters. Die kleuters, die tot hun grote verbazing, op het scherm, hun eigen knuffels zien meespelen in een compleet vernieuwd streaming-concept.
In klasverband, en in hun eigen school, beleven de kleuters (en dus volledig corona-proof) een unieke ervaring, die hen meeneemt doorheen een komisch, wetenschappelijk experiment, dat steeds meer uit de hand loopt en ontaardt in een fantastische puinhoop.
Concept, regie en muziek:Stan Reekmans
Spel:Stan Reekmans en Tineke Caels
Spelcoach:An Hackselmans
Poppenspelcoach:Willem Verheyden
Video/installatie:Gert-Jan Biasino
Licht & Geluid:Alexander Coppenolle
Realisatie decor:Martijn Megens
Met steun van stad Antwerpen
Met speciale dank aan CC 't Aambeeld, CC Bornem en Bloc 2030 Antwerpen
In haar laatste productie interpreteert Speelman de klassieker ‘20.000 mijlen onder zee’ (Jules Verne).
Met elementen uit dit wondermooie verhaal vertelt Speelman het epos vanuit een eigentijds standpunt. De mens van vandaag kijkt rond zich naar een steeds krankzinniger wordende wereld.
Waar kunnen we in de toekomst nog naartoe wanneer de grootste pessimisten onder ons profeten dreigen te worden?
Misschien terug de zee in, daar waar we ooit vandaan kwamen?
Theater Speelman gebruikt dit bijna 150 jaar oude meesterwerk om brandend actuele onderwerpen aan te snijden en te verwerken in haar eigen muzikale versie van de feiten.
Speelman blaast de epische duikboot Nautilus leven in, door deze om te bouwen tot een ware klank- en video-installatie. Door middel van projecties en musicerend met het metaal van de boot, laat Speelman de Nautilus mee haar verhaal doen. Een verhaal over octopussen, wetenschap, natuur, onderwaterwandelingen, verdwenen continenten… en Kapitein Nemo!
Twee muzikanten en één verteller nemen u mee… 20.000 mijlen onder zee!
Laat u meeslepen in deze opwindende, wervelende muziektheatervoorstelling!
Bekijk de trailer: https://vimeo.com/364283926
Bekijk de Made in de Warande-reportage: https://youtu.be/ddAMAZE5LKU
CREDITS
Concept en regie: Stan Reekmans
Tekst: Johan Buytaert
Spel: Gert Jochems / Stan Reekmans
Compositie: Stan Reekmans, Pat Riské en Piet Decalf
Decor en live muziek: Pat Riské en Piet Decalf
Video/installatie: Gertjan Biasino
Lichtontwerp: Alexander Coppenolle
Licht en geluid: Alexander Coppenolle, Jérôme Pringiers, Kenny Lanckriet
Illustraties: Aagje van Damme
Productie: met steun van de Warande, de Vlaamse Gemeenschap en Sabam for Culture,
met dank aan CC ’t Aambeeld en CC Brasschaat